การเตรียมเชือกกล้วยน้ำว้าย้อมสีธรรมชาติจากขมิ้นและฝางโดยใช้สารเคลือบกันน้ำไมโครแวกซ์สำหรับงานหัตถกรรม
Main Article Content
Abstract
Pawinee Theamdee, Sudarat Khadsai and Waranya Puborom
รับบทความ: 19 กรกฎาคม 2567; แก้ไขบทความ: 26 กันยายน 2567; ยอมรับตีพิมพ์: 6 ตุลาคม 2567; ตีพิมพ์ออนไลน์: 28 พฤศจิกายน 2567
บทคัดย่อ
งานนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการเตรียมเชือกกล้วยน้ำว้าย้อมสีธรรมชาติ โดยใช้สารเคลือบกันน้ำไมโครแวกซ์สำหรับงานหัตถกรรม โดยเลือกใช้กาบกล้วยน้ำว้าสดในการเตรียมเชือก จากนั้นย้อมสีเชือกกล้วยด้วยสีธรรมชาติจากขมิ้น (Curcuma longa L.) และฝาง (Caesalpinia sappan L.) ศึกษาปริมาณสารเคลือบกันน้ำไมโครแวกซ์ ศึกษาปริมาณสารเคลือบไมโครแวกซ์ โดยใช้ความเข้มข้น 5 ระดับ คือ ร้อยละ 0 0.1 0.3 0.5 และ 0.7 ผสมลงในสารละลายพาราฟินแวกซ์ ที่มีความเข้มข้นร้อยละ 1 โดยน้ำหนักต่อปริมาตร ต้มที่อุณหภูมิ 100 องศาเซลเซียส จากนั้นใช้แปรงทาสารเคลือบลงบนเชือกกล้วยที่ย้อมสีธรรมชาติตามอัตราส่วนที่กำหนด เพื่อนำตัวอย่างมาวิเคราะห์สมบัติทางกายภาพ ทางเคมี และทางกล ได้แก่ ค่าสี ค่าปริมาณน้ำอิสระ การดูดซึมน้ำ การละลายน้ำ การดูดซับความชื้น การต้านทานแรงเจาะ การต้านทานแรงเฉือน และศึกษาลักษณะสัณฐานวิทยาและการย่อยสลายโดยธรรมชาติของตัวอย่าง พบว่า ปริมาณน้ำอิสระมีค่าอยู่ระหว่าง 0.35–0.40 เมื่ออัตราส่วนของสารเคลือบไมโครแวกซ์มากขึ้น ค่าความสว่าง (L*) ร้อยละการดูดซึมน้ำ ร้อยละการละลายน้ำ และร้อยละการดูดซับความชื้นของเชือกกล้วยย้อมสีจากขมิ้นและฝางมีค่าลดลง ส่วนความต้านทานแรงเจาะ และความต้านทานแรงเฉือนมีค่ามากขึ้น เมื่อเพิ่มอัตราส่วนสารเคลือบไมโครแวกซ์ร้อยละ 0.7 ความต้านทานแรงเฉือน และความต้านทานแรงเจาะมีค่าลดลง และจากการศึกษาร้อยละการย่อยสลายโดยการฝังดิน พบว่า ร้อยละการย่อยสลายอยู่ในช่วง 16–24 ของเชือกกล้วยย้อมสีธรรมชาติจากขมิ้นและฝางเคลือบด้วยสารกันน้ำที่อัตราส่วนต่าง ๆ ในระยะเวลา 3 เดือน ดังนั้นเชือกกล้วยย้อมสีธรรมชาติจากขมิ้นและฝางเคลือบด้วยสารกันน้ำไมโครแวกซ์ร้อยละ 0.3 เป็นอัตราส่วนที่เหมาะสมที่สุด
คำสำคัญ: เชือกกล้วย ไมโครแวกซ์ สารเคลือบกันน้ำ สีย้อมธรรมชาติ
Abstract
This study aimed to prepare naturally dyed banana rope using a micro–wax coating for handicraft products. Fresh banana stalks were used to prepare the rope, which was then dyed with natural colors from Curcuma longa L. and Caesalpinia sappan L. The micro–wax coating was varied at five concentration levels as 0, 0.1, 0.3, 0.5, and 0.7%, mixed into a 1% w/v paraffin wax solution and boiled at 100°C. A brush was used to apply the coating to the naturally dyed rope according to the specified ratios. The samples were then analyzed for physical, chemical, and mechanical properties, including color value, water activity, water absorption, water solubility, moisture absorption, puncture resistance, and shear resistance. Morphology and degradation of samples were also investigated. The water activity values ranged from 0.35 to 0.40. As the micro–wax coating ratio increased, the lightness (L*), the percentage of water absorption, water solubility, and moisture absorption of the samples decreased, while puncture resistance and shear resistance increased. However, when the micro–wax coating ratio was raised to 0.7%, both shear and puncture resistance decreased. A degradation study showed that the samples degraded by 16–24% after three months in the ground. Therefore, the most suitable ratio was determined to be 0.3% micro–wax coating for the banana rope dyed with Curcuma longa L. and Caesalpinia sappan L.
Keywords: Banana rope, Micro–wax, Waterproof coating, Natural dyes
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
Bergel, B. F., Dias Osorio, S., da Luz, L. M., and Santana, R. M. C. (2018). Effects of hydrophobized starches on thermoplastic starch foams made from potato starch. Carbohydrate Polymers 200: 106–114.
Chankaew, S. (2010). The development of local handicraft from naturally dyed fibers. Burapha Arts Journal 13(1): 216–226. (in Thai)
Dwivedi, P., Ghosal, G. K., and Belkhode, P. N. (2017). Studies in properties of microcrystalline and paraffin waxes with the help of gas chromatography (GC), DSC, FT–IR and by conventional methods. International Journal of Scientific Research in Science and Technology 3(8): 922–929.
Hassan, A. M., Mazrouaa, A. M., Youssif, M. A., Shahba, R. M. A., and Youssif, M. A. (2013). Evaluation of some insulated greases prepared from rubber and bitumen thickeners. International Journal of Organic Chemistry 3: 71–80.
Inpakdee, J., and Bunyanet, P. (2019). The natural dyed Cavendish banana fibers for making of basketry products. Journal of Graduate School, Pitchayatat 14(2): 9–18. (in Thai)
Konruang, S., Kaewyai, K., Tepnual, T., and Chatwannasi, M. (2020). Production of biodegradable plastics from sago fibers. Thaksin University Journal 23(2): 65–73. (in Thai)
Lawongsa, K., Chooseng, K., Pradub, S., Sangwanna, S., and Seelarat, V. (2023). Study of the durability locally extracted plant dyes that affects woven palm fabrics of natural fibers Phu Tham Rong community enter-prise group Phetchaburi province. PBRU Science Journal 20(2): 81–91.
Luepong, K., Sasithorn, N., and Manarungwit, K. (2017). Kraft paper preparation from water hyacinth, pineapple leaves and leaf sheath of banana tree. RMUTP Research Journal 11(1): 15–22. (in Thai)
Marimuthu, S., Saikumar, A., and Badwaik, L. S. (2024). Development and characteriza-tion of biodegradable foam plates from corn starch and banana bunch stalks coated with beeswax. Biomass Conversion and Biorefinery https://doi.org/10.1007/s13399 -024-05782-0
Mukhopadhyay, S., Fangueiro, R., Arpac, Y., and Sentrrk, R. (2008). Banana fibers–variability and fracture behaviour. Journal of Engineering Fibers and Fabrics. 3(2): 39–45.
Panyoyai, N., and Suwannalert, P. (2023). Changes in relative humidity on crisp-ness of dried sheet food produced by Thai community. Burapha Science Journal 28(2): 1323–1340. (in Thai)
Parre, A., Karthikeyan, B., Balaji, A., and Ud-hayasankar, R. (2019). Investigation of chemical, thermal and morphological properties of untreated and NaOH treated banana fiber. Materials Today: Proceedings 22(3): 347–352.
Patricia, C., Manuel, V., and Gonzalo, V. (2018). Cellulose–Glycerol–Polyvinyl alcohol com-posite films for food packaging: Evaluation of water adsorption, mechanical properties, light–barrier properties and transparency. Carbohydrate Polymers 195: 432–443.
Prasongchan, N., Podkumnerd, N., and Teeparuksapun, K. (2024). Development of natural dye from palmyra palm (Borassus flabellifer L.) to community fabric products. Journal of Research Unit on Science, Technology and Environment for Learning 15(1): 12–24. (in Thai)
Pruengam, P. (2020). Design of banana leaf sheath preparing machine for making banana rope. Thai Society of Agricultural Engineering Journal 26(1): 35–43. (in Thai)
Sangkhaha, C., Kruamek, S., Supawan, P., Sawasdee, A., Koograsan, A., and Wat-tanathum, C. (2023). The development of community learning resources on reed yarn dyeing from local plant dyes, Tha Din Dam Subdistrict, Chai Badan District, Lopburi Province. Journal of Roi Kaensarn Academi 8(5): 16–32. (in Thai)
Sanyang, M. L., Sapuan, S., Jawaid, M. M., Ishak, M. R., and Sahari, J. (2016). De-velopment and characterization of sugar palm starch and poly (lactic acid) bilayer films. Carbohydrate Polymers 146: 36–45.
Schmidt, V. C. R., and Laurindo, J. B. (2010). Characterization of foams obtained from cassava starch, cellulose fibres and do-lomitic limestone by a thermopressing process. Brazilian Archives of Biology and Technology 53(1): 185–192.
Somchai, P., Suyanandana, P., and Artjariyasripong, S. (1993). Antifungal control of handicrafts made from water–hyacinth fibre. Proceedings of the 31st Kasetsart University Annual Conference: Home Economics, Science, Engineering, Agro–Industry, Economics and Business Administration, Education, Humanities, Natural Resources and Environmental Economics (pp. 207–215), Kasetsart University, Bangkok. (in Thai)
Srinivas, S. H., S., Suhas, Y. N., Thomas, J., Jacob, Z. N., Sonia, G., Anil, K. N. V., and Marta, M. (2020). Comparative evaluation of chemical treatment on the physical and mechanical properties of areca frond, banana, and flax fibers. Journal of Natural Fibers 19(1): 1–13.
Thongthep, S., and Tangkawanit, S. (2016). Antimicrobial study of banana fabrics dyed with turmeric powder. Journal of Industrial Technology Ubon Ratchathani Rajabhat University 6(1): 194–206. (in Thai)
Wisansakkul, S., and Oupathumpanont, O. (2021a). Improving the physical properties of fibers from banana leaf sheath using coating for handicraft. The Journal of Applied Science 20(2): 243–257. (in Thai)
Wisansakkul, S., and Oupathumpanont, O. (2021b). Study of the suitable micro wax for coating banana rope for craft products. Rajamangala University of Technology Srivijaya Research Journal 13(3): 647–658. (in Thai)
Wisansakkul, S., and Oupathumpanont, O. (2023). The study of chemical and physical properties of biodegradable containers from banana peel (Musa sapientum L.) supplement with banana sheath. VRU Research and Development Journal Science and Technology 18(1): 43–58. (in Thai)